Foto: SVT

Konstnärer husvilla när Skylten renoveras

Uppdaterad
Publicerad

Det anrika Skylten-huset i Linköping ska renoveras. Byggnaden har blivit rikskänd för sina konserter och i replokalerna började bland andra Lars Winnerbäck sin karriär. Men Skylten har också hyst konstnärer som Joanne och Lars Hoffsten som nu är oroliga för hur framtiden ser ut för dem. 

Paret Hoffsten har haft ateljéer på vindsvåningen i 26 år. Nu är den tiden över och de håller i dagarna på att packa ihop sitt material för en flytt mot något ovisst.  

– Det här har varit vårt andra hem, berättar Lars Hoffsten, konstnär.

Enligt honom behöver både el- och vattenledningar i fastigheten ses över. Men konstnärsparet är samtidigt oroliga för att det ska bli något av en lyxrenovering. 

– Det här sammanfaller med att några har fått visioner om det här stället och det känns som om vi inte passar in i dem, så vi vet inte riktigt vad som ska hända när vi har lämnat det här stället, säger Lars Hoffsten. 

Evenem

På längre sikt är målet att skapa ett evenemangsstråk från centrala Linköping, via Skyltenområdet och bort mot Stångebro. Foto: SVT

angsstråk

Kommunen vill öka tillgängligheten och flytta in konstnärerna i föreningen Alka till Skylten. På längre sikt är målet att skapa ett evenemangsstråk från centrala Linköping, via Skyltenområdet och bort mot idrottsanläggningarna vid Stångebro.  

– Vi har en vision om att få till en kulturnod. Vi vill att kulturlivet ska få möjlighet att blomstra på flera platser i den här stan, anser Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.  

Renoveringen påbörjas vid årskiftet och om ett och ett halvt år är tanken att verksamheterna åter ska vara igång på Skylten.  

Översta våningen i dåligt skick  

En sak verkar dock stå klar: den översta våningen där konstnärerna håller till kommer inte att renoveras så de kan användas som ateljéer längre. Enligt Lars Hoffsten skulle det bli för dyrt. Inte heller enligt kommunen låter det som om någon verksamhet ska bedrivas där. 

– Det är nog svårt att göra någonting där, eftersom det är q-märkt och i så dåligt skick att egentligen ska inga människor vistas där uppe. 

Joanne Hoffsten har hört att våningen framöver kommer användas till ventilationsanläggningar och som förråd. 

– Vi trivs här och det har varit fantastiskt att få skapa konst här – och ljuset är fantastiskt, så för oss som konstnärer har det var idealt! säger Joanne Hoffsten, konstnär.

”Storhetstiden är förbi”  

Kommunen å sin sida menar att verksamheterna i Skyltenbyggnaden stagnerat under senare år. 

– Verksamheten i Skyltenområdet har ju varit på utdöende, så något behöver ju göras för att få saker att hända igen. Storhetstiden är förbi, när flera olika kulturutövare från olika professioner möts – det är då som det händer saker, det är då man får ett ordentligt kulturliv i en stad och jag tycker att Linköping har saknat det i stort, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

Inte lyssnade

Foto: SVT

Den befintliga byggnaden ska alltså byggas om invändigt och i området ska också finnas restaurang samt galleri, enligt kommunens vision. Kultur- och fritidsnämnden anser att de haft bra kommunikation med de aktiva på Skylten, men Lars och Joanne känner att de blivit informerade men inte lyssnade på. 

– Man vill väldigt gärna ha något slags publikinfriande verksamhet men det vi behöver är lugn och ro och bra arbetslokaler.  

Mer information i inslaget ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.