Koordinerad attack mot synagogor Foto: SVT

Koordinerad attack mot synagogor

Uppdaterad
Publicerad

Natten till 10 november blev flera synagogor i Sverige, Norge och Danmark utsatta för skadegörelse och klotter när Davidstjärnor var uppklistrade eller sprejade på dörrar och fasader. En av synagogorna som blev utsatta var den i Norrköping.

Det var den 10 november 1938 som kristallnatten kulminerade i Tyskland. Tusentals judiska affärer, hus och synagogor förstördes.

81 år sernare, natten mot söndagen, så utsattes judiska lokaler och synagogor i Sverige för klotter och klistermärken med så kallade ”judestjärnor” sattes upp. Även vissa mediehus, däribland Corren i Linköping, drabbades.

Norrköping

Hör vad Judiska församlingens ordförande Aron Verständig säger om det i klippet ovan.

Polisen i Norrköping fick in en polisanmälan redan på söndagen, men har redan nu valt att inte gå vidare med förundersökningen. Förklaringen är att de inte har något att gå på.

Så här säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet