Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat

Kraftig kritik efter Esmeraldas död – ny handlingsplan snart på plats

Uppdaterad
Publicerad

Nu på onsdag väntas socialnämnden fatta beslut om socialkontorets förslag till handlingsplan. Det efter den massiva kritiken kommunen fick av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i höstas.

Det var under en pressträff i oktober förra året som Ivo riktade kraftig kritik mot Norrköpings kommun och hur ärendet med den treåriga flickan Esmeralda, som hittades död i januari för snart ett år sedan, hanterats.

– Det går inte att beskriva det här som något annat än ett kapitalt misslyckande från samhällets sida. Ett barn med behov av trygghet har samhället inte lyckats skydda, sa Sofia Wallström, som är Ivo:s generaldirektör, bland annat vid pressträffen.

Ny handlingsplan

Norrköpings kommun fick i uppdrag att senast 1 februari i år ha svarat på kritiken och beskriva vilka åtgärder som ska genomföras. Åtgärderna presenteras nu i en handlingsplan som socialnämnden ska fatta beslut om, något som Norrköpings tidningar var först med att berätta om.

– Socialnämnden gav oss i uppdrag att ta fram en handlingsplan som svar på de brister Ivo kom fram till. Jag ser att stora delar av vår verksamhet har varit involverad i arbetet med att se över vad vi kan göra annorlunda. Det känns bra att se det engagemang medarbetarna visar när det gäller att vilja bidra till en utveckling och en förbättring av vår verksamhet, säger Yvonne Thilander, direktör för socialkontoret i ett pressmeddelande.

Kan betala vite

Norrköpings kommun riskerar vite om en miljon kronor utdömt i domstol om Ivo inte anser att åtgärderna är tillräckliga. Enligt kommunen omfattar handlingsplanen ett förbättrings- och utvecklingsarbete som omfattar flera åtgärder och aktiviteter som ska genomföras under 2021.

En bakgrund till det mycket uppmärksammade fallet kan du se i klippet nedanför:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet