Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör röster om hur coronan påverkat innebandyn i Åtvidaberg Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Coronan har gjort att barn idrottar allt mindre

Uppdaterad
Publicerad

Coronan har slagit hårt mot ungdomsidrotten visar statistik som SVT tagit fram med hjälp av Riksidrottsförbundet och det finns en oro för att barnen inte hittar tillbaka till sportandet efter pandemin.

Victoria Gustafsson håller i projektet ”Fast Forward Girls”, där Östergötlands Innebandyförbund försöker locka tjejer att börja spela innebandy. Före pandemin gick det bra, det skapades ungefär fyra nya lag varje år, men nu har det tagit stopp:

– Jag brukar besöka skolor och låta tjejerna testa innebandy, men vi har varit tvungna att pausa allting sedan november

Stängda idrottshallar, serier och matchspel som har stoppats samt rädsla för att besöka träningar är andra skäl till varför innebandyn har tappat så kraftigt.

Vinnarna och förlorarna

Innebandyn är, efter fotbollen, den näst största idrotten i Östergötland och den som har haft det största tappet, från 220 000 deltagartillfällen 2019 till 173 000 ifjol, det är en minskning med 21 procent. Sporter som gymnastik, handboll och friidrott har också backat kraftigt, medan fotboll ridsport och tennis klarat sig rätt bra.

Här är en tabell med Riksidrottsförbundets siffror över de största sporterna i Östergötland:

Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Oro för att de som pausat inte kommer tillbaka

Rikssiffrorna ser ungefär likadana ut, innebandy är den sport som tappat mest. I Åtvidaberg har det äldre tjejlaget nu lagt ner sina träningar tills vidare:

– Det är framförallt tjejerna i 14-18-års åldern som vi är oroliga för att vi inte får tillbaka i höst, säger Victoria Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet