Sofia Sjöholm arbetar som enhetschef inom hemtjänsten i Åtvidaberg. Ulla Gustavsson och Ingrid Karlsson ser fram emot att få besök, även om det blir bakom ett plexiglas. Foto: SVT

Covid-19-smittan minskar på äldreboenden i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 skördade under våren många liv bland de äldre när de tog sig in på boendena. Men i början av juni bröts trenden och nu finns det få smittade av coronaviruset på länets äldreboende. I Åtvidaberg finns det ingen.

– Vi tog det allvarligt, vi arbetade snabbt och vi samverkade bland alla yrkeskategorier, från vårdledningens nivå till omvårdnadspersonal, säger Sofia Sjöholm, enhetschef för hemtjänsten, om hur äldreomsorgen i Åtvidaberg klarade av att motta bort smittan från de två boenden som finns i kommunen.

Men under merparten av maj såg det annorlunda ut då de som mest hade sju personer som fått diagnosen covid-19.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi hade sju smittade vid det tillfället och vi startade ett covid-team som bara jobbade med de här brukarna och de gjorde ett fantastiskt jobb med tanke på att det inte är helt enkelt att jobba med all skyddsutrustning, säger Sofia Sjölund, som också berättar att omvårdnadspersonalen i Åtvidaberg från dag ett haft tillgång till den skyddsutrustning som behövs, från ansiktsmasker till visir och skyddskläder.

Nedgång i hela länet

Det är inte bara i Åtvidaberg som äldreomsorgen är fri från covid-smitta. I Mjölby har de inte haft ett fall inom äldrevården sedan 9 maj och i de två större kommunerna Linköping och Norrköping har antalet smittade minskat med nästan två tredjedelar. I Norrköping hade de 26 smittade i början av juni under vecka 26 var de nere under tio. Linköping visar upp liknande siffror.

De äldre får träffa sina anhöriga

Samtidigt som smittspridningen minskat på länets äldrevård försöker kommunerna ordna så de äldre får träffa sina anhöriga, och det gör de utan att bryta mot det nationella förbud mot besök på äldreboenden som förra veckan förlängdes till siste augusti. I Åtvidaberg, som i många andra kommuner är en variant att sätta upp en plexiglasskiva där de äldre kan träffa sina anhöriga på var sin sida av skivan.

– Jag tycker det är bra för då kan man få träffa och se sina nära och kära, säger Ingrid Karlsson som bor på ett hem i Åtvidaberg. Hon berättar vidaare att hennes två döttrar har varit och hälsat på henne.

”Tråkigt att inte få krama sina barnbarn”

Ulla Gustavsson har ännu inte haft något besök med plexiglasskiva, men det beror på att hennes dotter bor långt från Åtvidaberg. Ett besök är emellertid inbokat när dotter, svärson och barnbarn kommer.

– Det ska bli roligt, men det är tråkigt att man inte kan ta på varann. Jag vill ju krama mina barnbarn, säger Ulla Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet