Arkivbild. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Planerad naturvårdsbränning i Ydre skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland skulle genomfört en naturvårdsbränning på Lerön i Skirsjön i Ydre kommun under onsdagen. Eldningen skjuts nu upp på grund av osäkert väder och av säkerhetsskäl, uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

När bränningen ska genomföras är i nuläget oklart – det hänger på vädret. Området är ett naturreservat och ligger cirka sex kilometer norr om Ydrefors.

– Syftet med naturvårdsbränningen är att bevara naturtyper och gynna den biologiska mångfalden. Många växt- och djurarter är beroende av att det brinner i skogen med jämna mellanrum, säger Magnus Melander, biolog på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Ydre

Eldningen genomförs av en bränningsentreprenör samt inhyrda entreprenörer för eftersläckning. Allt sker i samarbete med räddningstjänst, polis, kustbevakning, SOS Alarm och skogsbrandflyg. Efterbevakning ska pågå tre dagar efter bränningen.

Se fyra fakta om naturvårdsbränningar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet