Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulf Lago, förbundsdirektör hos RTÖG, Räddningstjänsten Östra Götaland. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Förbundsdirektören: ”Beklagligt att vi inte kunde ha den servicenivå vi brukar ha”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten Östra Götalands båda heltidsstationer i Linköping drabbades efter julen av kraftig spridning av coronaviruset. Som mest var nära en tredjedel av personalen frånvarande. Sedan 7 januari ska beredskapen åter vara normal.

Smittspridningen utsatte den personal som fortfarande arbetade för stora påfrestningar, enligt ett pressmeddelande från RTÖG.

– Det var en extraordinär situation som uppstod väldigt hastigt beroende på snabb smittspridning. Även om det totala antalet personer som var i tjänst under dessa dagar inte var lägre än vad vårt handlingsprogram anger, så ställdes medarbetarna vid de stationer som var påverkade av hög sjukfrånvaro inför svåra situationer, säger Ulf Lago, förbundsdirektör vid RTÖG, i pressmeddelandet.

Undersökning

Tidigare under pandemin hade RTÖG endast haft enstaka sjukdomsfall i covid-19. Orsaken till smittspridningen ska nu undersökas. Även om bemanningen under den stora sjukfrånvaron påverkat hjälpbehövande ska granskas. Särskild vikt ska läggas vid händelser där liv eller hälsa varit i fara.

Under onsdagskvällen ska ett möte hållas på RTÖG.

– Ikväll ska jag prata med de här medarbetarna som har fått rycka ut på en av de här händelserna. Jag vill uttrycka mitt personliga stöd för det fina arbetet de har gjort och uttrycka att jag känner för dem och att jag ska stödja dem om de behöver det, säger Ulf Lago till Svt Nyheter Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet