Så här såg det ut med blixtnedslag på SMHI:s hemsida klockan 14 idag. Foto: Från SMHI:s hemsida

Klass 2-varning för mycket kraftig åska

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket kraftig åska och stora regnmängder i Östergötlands län. Det handlar om skyfallsliknande regn som kan ge runt 35 mm på tre timmar.

– Vi har en risk för kraftiga skurar och just nu ligger ett ganska tätt stråk som har rört sig förbi Vättern och in över vårt län. Det är ett band med regn och åskskurar som kommer att röra sig österut de närmsta timmarna. Under kvällen kommer det kunna ligga en del skurar i de ostligaste delarna av länet, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Enligt SMHI finns en ”stor eller mycket stor risk” för bränder i skog och mark i södra och östra Götaland. På Gotland, Öland, Kalmar och Blekinge län är risken ”extremt stor”. 

”Väldigt stor aktivitet”

Det har varit väldigt stor aktivitet gällande blixtrar i Östergötland. Under lördagen utökade SMHI varningen till en klass 2 varning för mycket kraftig åska.

– Det är omfattande och riktigt kraftig åska som kan ge mycket stora störningar i elnätet, säger Alexandra Ohlsson.

Så här såg det ut med blixtnedslag på SMHI:s hemsida klockan 14 idag. Foto: Från SMHI:s hemsida

Flera av Eons kunder drabbades av strömavbrott och vid 17--tiden var 1600 hushåll utan ström. Strömavbrotter har berört bland annat Linköping, Åtvidaberg och Kisa.

Vid 13-tiden på söndagen vräkte regnet ner i bland annat Linköping. Enligt en tittare åskar, blixtrar och regnar det ordentligt.

– Det är fullkomligt kaos, det vräker ner säger tittaren till SVT Nyheter Öst.

Räddningstjänsten Östra Götaland har strax före klockan 14 ännu inte åkt ut på några väderrelaterade utryckningar.

– Det blåser och åskar om vartannat, men än så länge har vi inte ryckt ut på något väderrelaterat, uppger räddningstjänsten, strax före klockan 14.00 på söndagen.

Automatlarm efter åska

En timme senare har situationen förändrats och flera väderrelaterade larm kommer till räddningstjänsten Östra Götaland.

– Det har varit mycket åsknedslag i Motala, med automatlarm som har dragit igång, säger Christian Lind, inre befäl Räddningstjänsten Östra Götaland.

Räddningstjänsten larmades också om en glödbrand som uppstod i en ladugård, strax utanför Norrköping efter ett blixnedslag.

SMHI har varnat för stora regnmängder och vid 16.30 tiden uppger Alexandra Ohlsson att det kommit 19 milimeter i Malmslätt i Linköping bara under eftermiddagen. I Norrköping har det kommit runt 13 milimeter.

– Det är dock stora lokala variationer och det är inte orimligt att det kommit ännu mer på sina håll, säger Alexandra Ohlsson till SVT Nyheter Öst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så undviker du att bli träffad av blixten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.