• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Arbetsmiljön inom hästnäringen ska bli säkrare

Publicerad

Av totalt 520 arbetsgivare som Arbetsmiljöverket har inspekterat har det ställts krav på hälften av dem.

Kraven har ställts för att förebygga arbetsskador, första hjälpen, krisstöd och för att skapa bättre arbetsvillkor för ungdomar som jobbar på ridanläggningar.

– Vi måste hjälpa medarbetarna och arbetsgivarna att komma igång med arbetet, det måste finnas ett säkert arbetssätt, säger Hans Jansson, projektledare för inspektionsinsatsen.

Mellan 2005-2017 har antalet anmälda olyckor varit mellan 97 och 123 stycken varje år. Det är ofta nyanställda som drabbas av skador. Runt 90 procent är tjejer mellan 18-24 år.

– Det kan till exempel vara långa arbetspass som gör att man blir trött. Man måste ta tid för rutiner för att förebygga skador, säger Hans Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer