Foto: TT

Krävs på 20 miljoner för fildelning – ”pojkstreck” menar försvaret

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig Norrköpingsbo krävs på 20 miljoner för att ha delat filer med filmer på Internet. Enligt ett av filmbolagen har mannen tjänat enorma pengar på verksamheten, men försvarsadvokaten avfärdade det hela som ”ett rent pojkstreck”.

Idag inleddes rättegången i Norrköpings tingsrätt där en man står åtalad för brott mot upphovsrättslagen, alternativt medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Enligt stämningsansökan har den misstänkte spritt ett stort antal filmer på nätet. Åklagaren har valt ut 27 av filmerna som bevis.

Det rör sig bland annat om filmerna Till det som är vackert och Kommissarie Späck. Filmerna ska ha spritts genom fildelningsprotokollet BitTorrent.

”De tjänar jättemycket pengar”

Men bilden av det eventuella brottets allvar skilde sig åt markant mellan de olika sidorna. Henrik Pontén, företrädare för Nordisk Film, beskrev verksamheten i skarpa ordalag:

– De tjänar jättemycket pengar, de sprider enorma mängder piratkopior och det här är en av de viktigaste aktörerna. Därför är det viktigt att de här döms till ett kännbart straff.

Nordisk Film, som är ett av de fem filmbolag som står som målsägande, vill nu att den åtalade ska betala sammantaget 20 miljoner kronor i ersättning för en av filmerna som laddats ner, Åsa-Nisse.

”Helt orimligt”

Försvarsadvokaten Per E Samuelson menade att kraven på skadestånd är orimliga:

– Jag tror att det här är det mest oskäliga skadeståndsyrkande jag har varit med om. Att det skulle ha orsakat en skada på 20-25 miljoner kronor för att man har haft en Åsa-Nissefilm på en illegal fildelningssajt är helt orimligt från varje utgångspunkt, sade han.

Han menade att det är de som laddar ner filmerna som begår upphovsrättsbrotten.

– Min klient startade det här när han var 14 år. Det är ett rent pojkstreck, sade försvarsadvokaten Per E Samuelson.

– Det där är ju inte sant, invände Henrik Pontén, företrädare för Nordisk Film.

”Någon gång har han säkert varit fjorton år”

– Han var ju inte fjorton år när han begick de här handlingarna. Någon gång har han säkert varit fjorton år, men inte när han gjorde det här. Då var han straffmyndig och har tjänat massor av pengar, sade han.

Förhandlingarna väntas pågå i tre dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer