Kriget i Ukraina väcker funderingar hos kommuninvånare

Publicerad

Flera av länets kommuner får nu in flera samtal och meddelanden angående kriget i Ukraina. De vanligaste funderingarna är kopplade till bistånd och skyddsrum.

På Motala kommun märks det av en ökning från förra veckan i antalet samtal. Kommunen har fått in frågor direkt till växeln, sociala medier och på mejl.  

– Det är ett tjugotal som hört av sig till växeln och receptionen den här veckan. De som hör av sig är oroade och då får vi försöka lugna dem, säger Sofia Löf, kommunikationschef på Motala kommun. 

Kriget i Ukraina

Hur uttrycker sig oron?  

– Det är främst samtal om skyddsrum och hesa Fredrik. Vi kommer att gå ut med tydlig information om hesa Fredrik som hörs på måndag klockan tre.

Många vill hjälpa

Funderingar inkommer även till Valdemarsviks kommun. De har märkt av att många vill hjälpa den ukrainska befolkningen.  

– Invånare hör av sig om att de har en lokal eller ett rum att låna ut, berättar Karl Öhlander, kommundirektör.  

Frågan om skyddsrum är också aktuell menar han. I Valdemarsvik har de två skyddsrum i kommunala fastigheter. 

Undrar över skyddsrum

Maria Karlsson, enhetschef på Mjölby kommun beskriver att många av de som ringer vill hjälpa till och att invånarna besvarat händelserna godhjärtat. Hon menar att oro indirekt uttrycks genom att människor kommer med frågor om skyddsrum.  

– Tillsammans tittar vi på MSB och hänvisar till deras karta över skyddsrum.

Ser ni en utmaning i att besvara kommunens invånare i de här frågorna?

 – Vi har fått bra stöd av vår säkerhetsavdelningen. I samtalen hänvisar vi till befintliga organisationer. Bland annat röda korset. Det är många som vill hjälpa till och vi har valt att hänvisa till etablerad verksamheter, vi behöver veta att det är riktiga organisationer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet