Stina Sjödin, Kriminalvården i Norrköping.

Kriminalvården släpper sajt – för intagnas barn

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 30.000 barn i Sverige har en förälder som är frihetsberövad och sitter i häkte eller fängelse. Det är lika många som i en medelstor svensk stad och de är en bortglömd grupp, menar Kriminalvården i Norrköping.

Därför släpper man nu en ny hemsida – Insidan – för att barnen ska förstå vad som händer när deras mamma eller pappa är misstänkt eller straffad för brottslighet.

– Man vet inte så mycket om vår verksamhet och hur det är på insidan. Det är fortfarande kopplat till skuld och skam och hemlighetsmakeri. Här vill vi visa hur det är innanför murarna och vad deras föräldrar möter under sin tid hos oss, säger Stina Sjödin på Kriminalvården i Norrköping.

Se tv-inslaget: Kriminalvården lanserar sajt för intagnas barn

Frågor får svar

På Insidan kan barn dela med sig av sin egen berättelse och se och höra andras. De kan också ställa frågor och få svar.

Vad frågar man om?

– Många barn frågar om praktiska saker. Om föräldrarna får mat, hur det ser ut, vad man gör under dagarna och om de kan träffa, ringa och skriva brev till sina föräldrar, säger Stina Sjödin.

Målgruppen är 6-15 år, men sajten ska passa barn i alla åldrar.

– Vi har märkt att även de äldre barnen behöver en enkel, lättbegripligt och mänsklig sajt, säger Stina Sjödin.

Stöd och information

Nu hoppas man från Kriminalvården att barnen kan få det stöd och den information som man tidigare har känt att de saknat.

– Och att vi synliggör den här gruppen barn.

Kriminalvården jobbar hela tiden aktivt med barnperspektivet, menar man.

– Det finns barnombud på alla anstalter och vi har tagit fram en ny handbok.  Vi jobbar aktivt med de barn som ska ha kontakt med sina föräldrar under frihetsberövandet, men också med att skydda de barn som behöver det, säger Stina Sjödin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.