Arkivbild. En av Sjöfartsverkets helikoptrar på uppdrag vid sjön Glan utanför Norrköping. Foto: Johan Nilsson/TT

Kritik mot helikopterberedskap – kunde inte lyfta från Visby

Uppdaterad
Publicerad

Beredskapen för Sjöfartsverkets helikoptrar är otillräcklig, skriver Statens haverikommission (SHK) i en ny rapport.

SHK har undersökt fyra sjöräddningshändelser där helikoptrarna inte kunnat delta som önskat, då fyra av Sjöfartsverkets fem helikopterbaser var ur drift samtidigt.

Bland annat har de granskat ett fall när en brand uppstod ombord på fartyget Stena Nordica, och ett fall när en person föll överbord på fartyget M/S Amorella.

Visbyhelikoptern

Dessutom nämns i rapporten en händelse där helikoptern i Visby inte kunde lyfta. Befälhavaren ombord på en fiskebåt, på väg från Fårö till Nynäshamn, behövde hjälp då han andats in avgaser och höll på att förlora medvetandet. Då kunde inte heller helikoptern i Norrtälje lyfta. Sjöfartsverkets helikopter i Ronneby undsatte befälhavaren och anlände till platsen ungefär samtidigt som en av Sjöfartsverkets lotsbåtar.

Gotland

Bristerna anses allvarliga

Kommissionen konstaterar att såväl underhållet, antalet helikoptrar och bemanningen brister till den grad att det inte är möjligt att upprätthålla målet om 15 minuters insatsberedskap dygnet runt på fem helikopterbaser runt om i landet.

”Den sammantagna bilden av de nämnda händelserna ger anledning att anta att det är motiverat från säkerhetssynpunkt att SHK inleder en temautredning”, skriver kommissionen.

Avtalsförhandlingar pågick

Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningar på Sjöfartsverket, säger att de på det stora hela delar kommissionens slutsatser.

– Vi sköter våra uppgifter och har gjort det över tid, men Försvarsmaktens ökande behov gör att vi behöver utöka med fler helikoptrar och mer personal. Man ska dock ha i bakhuvudet att vi hade pågående avtalsförhandlingar under perioden SHK utvärderat, säger han.

Avtalsförhandlingarna lyfts också fram som en försvårande faktor i SHK:s rapport.

– Vi var tvungna att åtgärda de här frågorna, de kunde inte vänta. Det var inget önskvärt uppdrag, men nödvändigt. Nu när vi hanterat detta har verksamheten blivit betydligt bättre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet