Om inte regnet kommet kan det leda till foderbrist och nödslakt i höst. Foto: SVT

Kritiskt läge för lantbrukare i delar av länet

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens varma och torra väder har drabbat vissa beten i Östergötland hårt. Om inte ihållande regn kommer snart, tvingas lantbrukare stödutfodra sina djur.

Det har varit torrt i marken ganska länge nu. Bristen på regn gör att återväxten på vallarna har varit dålig på många håll. Djuren som betar i hagen får svårt att hitta mat och många lantbrukare tvingas att stödutfodra sina djur, vilket kan leda till foderbrist senare i vinter.

Regnar inte överallt

Det har regnat en del på vissa håll i länet och nu väntas mer regn. Men på grund av att det regnat väldigt lokalt, har flera beten stått utan regn. Det är framförallt de östra delarna av Östergötland som lider av torka och vissa delar har inte återhämtat sig efter den extrema torkan 2018.

– Vissa områden har fått regn, men det har varit åskregn som slår otroligt lokalt. Om vi tittar på ett större område så har det varit lite nederbörd, säger Jeanette Blackert, ordförande LRF Östergötland.

Hör Jeanette Blackert, ordförande i LRF Östergötland om situationen för lantbrukarna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.