Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/SVT

Restaurangägare döms till fängelse för människoexploatering

Uppdaterad
Publicerad
Den krögare som stod åtalad för människoexploatering dömdes under torsdagen till åtta månaders fängelse. Det är första gången någonsin som någon döms för den brottsrubriceringen i Sverige.

Tingsrätten i Norrköping bedömer att krögaren har tvingat ett ungt par från Bangladesh att arbeta under slavlika förhållanden, och att de båda ska ha arbetat mellan sex till sju dagar i veckan för en ersättning motsvarande 19 och 28 kronor i timmen.

– Målsägandena var nyanlända i Sverige, saknade all kännedom om svenska förhållanden och var utan bostad. De har vidare utsatts för hot av restaurangägaren, säger tingsfiskalen Rebecca Haenflein, som var rättens ordförande i ett pressmeddelande.

Restaurangägaren döms till åtta månaders fängelse och målsäganden har får skadestånd för kränkning och för utebliven lön.

Nöjd åklagare

– Jo, jag är mycket nöjd med domen. Tycker att den är mycket välmotiverad. Tingsrätten har ju kommit fram till att det finns bevisning för att målsägandena, det unga paret, blivit vilseledda och utnyttjade i en svår situation samt att den ”ersättning”; mat och husrum som de fått för sitt arbete inneburit att de arbetat under uppenbart orimliga arbetsvillkor, skriver kammaråklagare Eva Wintzell, i ett mejlsvar.

Enligt mannens försvarsadvokat kommer han att överklaga domen.

Detta är lagen om människoexploatering:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta är lagen om människoexploatering: Foto: Henrik Montgomery/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet