Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Norrköpingskrögare efter regeringens besked: ”Nattsvart” Foto: Axel Brantemo/SVT

Norrköpingskrögare efter regeringens besked: ”Nattsvart”

Uppdaterad
Publicerad

Idag gav socialminister Lena Hallengren beskedet som många krögare runt om i Sverige hoppats slippa – alkoholförbudet efter klockan 20.00 förlängs till den 24 januari och kan förlängas ytterligare efter det.

–  Det kommer nog kosta liv det här med, säger Johan Doverhjelm som driver krog i Norrköping.

Under hösten drog Johan Doverhjelm igång sin krogverksamhet i Norrköping. Två veckor utan restriktioner blev det totalt. Han är kritisk mot regeringens besked idag och tror att konkurser väntar.

– Jag har svårt att se att alla har så god ekonomi att man klarar av en historiskt dålig januari- februari. Jag är förvånad om det inte blir konkurser redan i januari och jag tror det finns en risk att det här förlängs så länge kurvorna pekar uppåt, säger han till SVT Nyheter Öst.

Bättre stänga helt

Enligt honom hade det varit mycket bättre att stänga krogarna helt.

– Självklart. Då hade vi fått någon form av ersättning i alla fall. Jag upplever det som ett näringsförbud redan nu när de bestämmer vilka tider vi får ha öppet, säger Johan Doverhjelm.

Eftersom hans verksamhet startade i år är det extra svårt att lösa situationen.

– Det gör det om möjligt ännu tuffare för jag har ingen buffert för det här. Eftersom det är nystartat kommer jag, som det ser ut nu, inte få några medel och jag kan inte permittera min personal. Jag kan inte få någonting eftersom jag inte har något bokslut att visa upp, säger han.

Kritik även på Gotland

Lennart ”Lenta” Rosenlund driver krogen Munkkällaren i Visby. Han är också kritisk till att förbjudet med alkoholförsälning efter åtta nu förlängs. Han tror att förbjudet istället kan få motsatt effekt på smittspridningen.

– Konsekvensen blir inte att gästerna slutar, de går hem till varandra istället. På en krog sitter man ner, är bevakad och avståndet är kontrollerat. Hemmabjudningar hem till varandra är inte alls lika kontrollerat, säger han till SVT Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet