Kryssningsgästerna har i flera fall fått ta sig in till Visby med småbåtar. Foto: Patrik Widegren/SVT

Kryssningskajen väntas ge stor effekt i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter att det första spadtaget togs så börjar kryssningskajen i Visby att bli klar. Den 29 april ska 250-miljonersbygget invigas för att kunna ta emot fartyg till sommaren.

Målet är att få in många av kryssningsturisterna till världsarvsstaden. SVT Nyheter Öst möter Magnus Olsson, verksamhetsledare för företagarorganisationen Visby centrum, vid Södertorg precis innanför ringmuren.

– Vi har ju söderport här, och här kommer kryssningsgästerna att lotsas in under sommaren. Det vi vill uppnå nu är att skapa en härlig, mysig miljö som blir det första mötet man får med världsarvstaden Visby när man kommer in till ett levande torg, säger han och pekar ut över platsen.

Magnus Olsson från Visby centrum vill utveckla Södertorg. Foto: Patrik Widegren/SVT

Fantastisk potential

Men idag är Södertorg inte särskilt levande och det har inte bara med tiden på året att göra. Det har länge funnits en önskan att utnyttja platsen bättre.

– Det vi ser idag är mer eller mindre bara en parkeringsplats. Men torget har en fantastisk potential, vi har havsutsikt och sol hela dagen. Här vill vi skapa en miljö med uteserveringar som blir första depåstoppet när du kommer till Visby.

Den 29 april ska kajen invigas. Foto: Patrik Widegren/SVT

Sedan är tanken man ska kunna ta sig vidare genom staden innan det är dags att röra sig tillbaka till kryssningsfartyget, säger Magnus Olsson som poängterar att satsningen är minst lika viktiga för gotlänningar och ”vanliga” turister.

Stora förhoppningar på nya kajen

Just nu håller man på att ta fram skisser på hur torget kan komma att se ut. Under tiden väntar turistbranschen på invigningen av kryssningkajen. Det finns stora förhoppningar på den ökade turism som den kommer medföra. Redan i år har anlöpen ökat rejält.

– Förra året så var det 60 anlöp och ungefär 45.000 besökare till Gotland. För 2018 så är siffran 90 anlöp inbokade och vi ser att det kommer att hamna på runt 90.000 passagerare, säger Henrik Ahlqvist, kryssningsansvarig på Copenhagen Malmö Port (CMP) i Visby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.