Kulturföreningen Världens Mammor om varför de tror att färre utrikesfödda vaccinerar sig Foto: Axel Brantemo/SVT

Kulturföreningen Världens Mammor: ”Inte självklart att alla har internet”

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötland och på Gotland är det stor skillnad mellan vilka som vaccinerat sig, beroende på var i världen man är född. Rafah Atassi är ledare i kulturföreningen Världens Mammor. Hon tycker att regionen borde satsa mer på att informera om vaccin ute i samhället där människor rör sig.

Runt ett bord i kulturföreningen Världens Mammors lokal i Skäggetorps centrum sitter Sania Qureshi, Hanna Jama, Samah Bahlo och Rafah Atassi.De pratar om vaccin mot covid-19 och varför fler utrikesfödda inte har vaccinerat sig.

– Man borde ha mer information på olika språk och så måste man vägleda så att alla förstår hur man ska boka tid för vaccination, säger Rafah Atassi.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer uppsökande verksamhet

Alla fyra tycker att Region Östergötland borde satsa mer på uppsökande verksamhet. De menar att det inte är alla som har internet hemma och att det därför kan bli svårt att hitta information.

– Alla vet inte hur man ska göra för att boka en tid för att få vaccin mot covid-19. Det finns mest information på internet eller på vårdcentraler men Region Östergötland borde ha stationer ute i samhället där människor får information om vaccin och corona, säger Sania Qureshi.

Rickard Lundin, säkerhetschef och talesperson i vaccinfrågor Region Östergötland, berättar i en intervju med SVT Öst att regionen ska satsa mer på uppsökande verksamhet och ta fram mer information på fler språk.

Hör fler förslag och tankar om varför färre utrikesfödda vaccinerar sig i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet