Foto: TT

Kungens elefantunge mår bättre

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens elefantkalv Namsai som drabbats av ett dödligt herpesvirus mår bättre. Mamma är Kung Carl XVI Gustafs elefantko Bua.

Färska provsvar visar att nivåerna av herpesvisruset EEHV – så kallad elefantherpes – har sjunkit i Namsais blod.

– Men vi törs inte ropa hej ännu, säger Helena Axelsson, informationsansvarig på Kolmården.

Läs mer: Kunglig elefantunge dödligt sjuk

På benen och äter igen

Efter att ha fått intensivvård förra veckan har Namsai nu fått tillbaka något av sin aptit och kunnat vara ute korta stunder.

– Ja, hans allmäntillstånd har förbättrats och det är jätteskönt. Men det är en allvarlig sjukdom så vi är försiktigt hoppfulla, säger Helena Axelsson.

Foto: Kolmården

Endast ett fåtal överlever

Det var för lite mer än en vecka sedan som den 3,5 år gamla elefantkalven Namsai blev sjuk och man kunde konstatera att han smittats av EEHV, ett herpesvirus som ger ett snabbt och oftast mycket allvarligt sjukdomsförlopp hos elefanter.

EEHV bärs latent av många elefanter och det finns idag inget botemedel, men det finns behandlingsmetoder som kan dämpa ett sjukdomsutbrott. Elefanten kan överleva om sjukdomen upptäcks i tid och behandling påbörjas snabbt. Endast ett fåtal elefanter som behandlats har överlevt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer