Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Kustbevakningen ska kontrollera vattenskoterförare i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen kommer kolla vattenskotertrafiken extra noga mellan 27 juni och 3 juli. Störande körning och förarbevis hör till det som ska kontrolleras i hela landet.

Sedan 1 maj i år är det krav på förarbevis samt att föraren har fyllt 15 år. Kustbevakningen ska också informera om gällande regler samt bevaka att förare inte kör för fort eller vårdslöst.

På frågan om kontroller även ska genomföras i Östergötland och på Gotland svarar pressekreterare Mattias Lindholm så här: ”Vi genomför kontrollerna i hela landet, på olika platser olika dagar. Exakta platser kan jag tyvärr inte ge på förhand.”

Ska känna till lagar och regler

En vattenskoterförare har samma ansvar som övriga sjötrafikanter att följa de sjövägsregler som finns och att känna till de lagar som gäller. Alla bestämmelser kring nykterhet, fartgränser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller på samma sätt som för förare av andra vattenfarkoster, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Mer om kraven och varför de införts hör du i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer om man kör vattenskoter utan förarbevis? Och varför infördes förarbevis för vattenskoter? I klippet svarar Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen, på tre frågor. Foto: SVT
  • Sedan 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. Förarbeviset för vattenskoter utfärdas av Transportstyrelsen efter en godkänd utbildning.
  • Om du redan har förarintyg för fritidsbåt, manöverintyg för högfartsbåt eller kustskepparintyg som är utfärdat före den 1 maj 2022 har du rätt att köra vattenskoter med det intyget t.o.m. den 30 april 2023.
  • Kustbevakning och polis kan utföra rutinkontroller till sjöss för att se om föraren har förarbevis.
  • Förarbeviset kan återkallas om föraren begår vissa sjörelaterade brott även med andra vattenfarkoster än vattenskoter.

Källa: Kustbevakningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer