Foto: TT Nyhetsbyrån

Kustbevakningen varslar 125 – sju stationer läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

133 miljoner kronor saknas i budgeten. I dag lägger Kustbevakningen ett varsel på 125 anställningar.

Det handlar om en minskning av antalet tjänster, kuststationer och fartyg. Totalt beräknas sju stationer komma att läggas ned och cirka fem sjöövervakningsfartyg säljas.

För verksamheten innebär neddragningen 30-40 procent mindre övervakning och ordningshållning till sjöss, längre insatstider och minskad förmåga att upptäcka oljeutsläpp, enligt Kustbevakningens egna analys.

Åtta län drabbas

Dagens varsel, som omfattar 125 tillsvidareanställningar, läggs i åtta av de 13 län där Kustbevakningen har arbetsplatser.

Cirka 30 procent av de anställda i lednings- och stödorganisationen i Karlskrona, Nyköping, Göteborg, Stockholm och Härnösand berörs när varsel läggs på 67 tillsvidareanställningar där.

På kuststationer och flygkuststationen handlar det om 58 anställningar, vilket motsvarar cirka tolv procent av de anställda.

Kopplat till varslet kan även sju av 25 kuststationer komma att behöva avvecklas. Det handlar om Ks Örnsköldsvik, Ks Hudiksvall, Ks Vaxholm, Ks Gryt, Ks Simrishamn, Ks Höllviken och Ks Skärhamn.

Ansökt om extrapengar

Bakgrunden är att Kustbevakningen under flera år gått med underskott och samtidigt haft ett besparingskrav på sig från regeringen. Myndigheten har haft en buffert som man använt för att att klara underskotten, men nu är den bufferten slut.

Kustbevakningen ansökte därför om ökade anslag med 133 miljoner kronor från regeringen för att klara kostnaderna, men i regeringens vårproposition saknades extrapengar.

Hoppas på höstbudgeten

För att få en ekonomi och verksamhet i balans 2015-2016 behöver varslen läggas redan nu, uppger myndigheten.

– Jag beklagar att vi behöver varsla och den oro det skapar hos personalen. Vi fortsätter att arbeta för att vi ska få ökade anslag i höstens budgetproposition och därmed slippa uppsägningar vid årsskiftet, säger Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin i en kommentar.

Om Kustbevakningen inte får de 133 miljonerna måste organisationen minska med totalt 150 av 765 befattningar, uppger myndigheten.

Kustbevakningens varsel

Västernorrlands län

17 varslas varav 4 tjänstemän och 14 kollektivanställda. Samverkanskontoret avvecklas (4 st), Ks Härnösand minskas (4 st), Ks Örnsköldsvik avvecklas (9 st).

Gävleborgs län

6 varslas varav 6 kollektivanställda. Ks Hudiksvall avvecklas (6 st).

Stockholms län

20 varslas varav 9 tjänstemän och 11 kollektivanställda. Regionledningen minskas med schablon 30 % (9 st), Ks Vaxholm avvecklas (6 st), Ks Djurö minskas (5 st).

Södermanlands län

8 varslas varav 3 tjänsteman och 5 kollektivanställda. Flygledningen minskas med schablon 30 % (3 st), Fks Skavsta minskas (5 st).

Östergötlands län

4 varslas varav 4 kollektivanställda. Ks Gryt avvecklas (4 st).

Blekinge län

43 varslas varav 43 tjänstemän. Huvudkontoret minskas med schablon 30 % (41 st), Samverkanskontoret avvecklas (2 st).

Skåne län

13 varslas varav 8 tjänstemän och 5 kollektivanställda. Ks Simrishamn avvecklas (inga personer har stationen som tjänsteställe), Ks Höllviken avvecklas (14 st).

Västra Götalands län

13 varslas varav 8 tjänstemän och 5 kollektivanställda. Regionledningen minskas med schablon 30 % (8 st), Ks Göteborg minskas (3 st), Ks Skärhamn avvecklas (inga personer har stationen som tjänsteställe), Ks Strömstad minskas (2 st).

Konsekvenser av neddragningen

  • Närvaron och övervakningen till sjöss minskar med 30-40 %.
  • Kustbevakningen kan inte vidmakthålla förmågan att med befintliga nationella resurser bekämpa oljeutsläpp på upp till 10 000 ton till sjöss.
  • Myndigheten kan inte medverka i sjöräddningsinsatser i samma utsträckning som idag.
  • Sjötrafikövervakningen minskar med drygt 30 %, rattfyllerikontrollerna med 90 % och sjösäkerhetstillsynerna upphör helt.
  • Gränskontrollverksamheten (utlänningskontroll och tullkontroll) minskar med 30-40 %.
  • Övervakningen av miljö och naturresurser samt av dumpning och utsläpp till sjöss minskar med 30-40%. Flygövervakningen minskar med upp till 60 %.
  • Fiskeriövervakningen minskar också med 30-40 % medan jaktkontrollerna minskar med 60 %. Kustbevakningens förmåga att ge hjälp och stöd till andra myndigheter och till andra länder minskar också kraftigt.

Källa: Kustbevakningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.