Linköpings tingsrätt. Arkivbild. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Kvinna åtalas för stämpling till mord på försäkringstjänsteman

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade kvinnan i 25-årsåldern, som suttit häktad sedan mars, ska ha försökt anlita personer att utföra mord på en man, mot betalning.

– Det är en väldigt märklig historia, under 25 år i yrket har jag inte stött på något liknande. En utåt sett vanlig person som försöker anlita någon för att mörda en försäkringstjänsteman, det är lite udda, säger vice åklagare Charlotta Tanner.

Bakgrunden och motivet ska vara ett försäkringsärende där den tilltalade känt sig förfördelad av handläggaren och då beställt ett mord på denne.

100 000 kronor erbjöds

Enligt åtalet skedde beställning via brev som den misstänkte kvinnan skickat under februari i år. Det handlar om två brev.

Kvinnan erbjöd en summa på omkring 100 000 kronor för arbetet hon ville ha utfört. Nu åtalas hon för stämpling till mord i två fall.

I breven medföljde även hot mot personer och dennes familj. Därav åtalas kvinnan även för olaga hot.

Sitter häktad

Den ena personen kvinnan försökt anlita är en man som sen tidigare är känd av polisen. Det var genom honom som ärendet nådde polisens kännedom.

– Han pratade med sin socialtjänsthandläggare och därifrån kom anmälan till polisen, säger Charlotta Tanner.

Brotten ska enligt åtalet ha ägt rum i Linköping. Sedan den 6 mars sitter kvinnan häktad i väntan på rättegång.

Förnekar brott

– Hon förnekar brott och har ingen inblandning i breven och har heller inte hotat eller försökt få någon dödad, säger kvinnans försvarsadvokat Oscar Hillmann.

Hur ser du på bevisningen i fallet?

 –  Jag kan inte uttala mig om det.

Första rättegångsdatum är satt till onsdag 24 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet