Foto: Niklas Luks

Mamman erkänner att hon dödade dottern

Uppdaterad
Publicerad

Den 32-åriga kvinna som häktats för mordet på sin treåriga dotter har erkänt att hon dödat flickan.

Kvinnan anser att dödsfallet ska betraktas som dråp och inte mord men åklagare Britt-Louise Viklund är inte övertygad.

– Jag står fast vid rubriceringen mord. Min bedömning är att när man som mor dödar ett barn som man har i sin vård och som är helt hjälplös och inte kan värja sig, och det dessutom finns omständigheter som tyder på viss planering, då är det fråga om mord, säger Britt-Louise Viklund.

Flicka mördad utanför Motala

Den lilla flickan hittades död i ett hus norr om Motala i söndags. Kvinnan vårdades därefter på Universitetssjukhuset i Linköping på grund av skärskador på armarna eftersom hon försökte ta sitt liv.

Tingsrätten har beslutat att kvinnan ska genomgå en liten sinnesundersökning och har nu förflyttats till rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.

Ingen utredning

I januari i år larmade flickans pappa om att kvinnan hotat att ta livet av sig och dottern, men socialkontoret gjorde aldrig någon utredning.

Motala kommun uppger i en handling till tingsrätten att man vid två tillfällen försökt inleda samarbetssamtal mellan föräldrarna, detta för att underlätta i vårdnadstvisten.

Men försöken misslyckades båda gångerna, eftersom ”samtalsledarna bedömer att föräldrarna beskriver helt motstridiga bilder vilket lett till att det inte funnits kriterier till att bedriva samarbetssamtal”.

Pappan kände sig hotad

Enligt kommunen menar mamman att föräldrarna hade en överrenskommelse, medan pappan kände sig hotad av kvinnan. Hon ska ha hotat med att flytta utomlands och att ta livet av sig själv och flickan om han inte lade ner rättsprocessen.

Socialchefen i Motala har gjort en lex Sarah-anmälan för att se om något fel begåtts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka mördad utanför Motala

Mer i ämnet