Emma Meijer, projektledare 100-listan Östsvenska handelskammaren. Foto: Carl Larsson/SVT

Kvinnlig vd ger fler kvinnor i bolagsstyrelserna

Publicerad

De företag i Östergötland, Sörmland och på Gotland som har en kvinnlig vd har också fler kvinnliga styrelseledamöter. Där är det 40 procent kvinnor i styrelsen. I de företag som har en manlig vd består styrelserna av 22 procent kvinnor. Det visar 100-listans årliga undersökning.

Utvecklingen går sakta men säkert mot en högre andel kvinnor i bolagsstyrelserna. Årets undersökning visar att 24 procent av styrelseledamöterna är kvinnor, jämfört med 18 procent 2018.

Högst andel är det på Gotland med 27 procent. I Östergötland utgör kvinnorna 23 procent och i Sörmland 25 procent. Sett från 2018 har ökningen dock varit störst i Östergötland, som gått från 16 procent till 23 procent.

”Positiv trend”

– Det vi ser är att utvecklingen går långsamt, men den går framåt. På längre sikt ser vi ett större kliv och där har vi också en positiv trend som anas, säger Emma Meijer, projektledare för 100-listan på Östsvenska handelskammaren.

Elva procent av de 350 undersökta företagen har en kvinnlig vd. Där ökar också andelen kvinnor i styrelserna. I Östergötland är andelen kvinnor i styrelsen för de företagen 40 procent. För de företag som har manlig vd stannar andelen vid 20 procent. Motsvarande siffror för Gotland är 50 respektive 26 procent.

Vad 100-listan anser om kvotering hör du klippet ovan.

100-listan

100-listan är ett nätverk genom Östsvenska Handelskammaren som är skapat för att öka styrelsekompetensen i regionens företag och för att få fler kvinnor i styrelserummen. Listan har funnits sedan 2014 och består av en samling kvinnor med stor kunskap och erfarenhet.

Av de 350 undersökta företagen är 200 östgötska, 100 sörmländska och 50 gotländska. Företagen är de största, sett till omsättning, i länen.

Källa: Östsvenska handelskammaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.