Foto: Arkivbild

Kvinnojouren i Motala kan andas ut

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojouren i Motala har i dag tecknat tvååriga samverkansavtal med Motala och Vadstena kommun.

Avtalen innebär totalt 600 000 kronor årligen från Motala kommun och 86 000 kronor om året från Vadstena.

– Det betyder oerhört mycket för arbetet och för framförhållning och trygghet för både de kvinnor som söker sig till oss och för personalen, säger Tina Olby på Motala kvinnojour till Östnytt.

Tidigare har avtalen med kommunerna varit ettåriga och med förbehållning att man även får statliga bidrag, vilka måste ansökas om. Med de nya avtalen blir det färre förhandlingar och mindre administration.

– Vi är jätteglada att vi nu kan få arbetsro och fortsätta det arbetet som vi är bra på, säger Tina Olby.

Hoppas på Mjölby

Annelie Liljedahl (S), socialnämndens ordförande i Motala, menar att kvinnojouren är ett oersättligt instrument för att fånga upp utsatta kvinnor som exempelvis inte vill göra en anmälan.

-  Vi måste garantera att alla har en dörr att gå in i när det är problem, säger hon till Östnytt.

Förhandlingarna mellan kvinnojouren och Mjölby kommun är ännu inte klara.

– Men vi har gott hopp även där, säger Tina Olby.

Regeringspengar uteblir

I september meddelade regeringen att stödet till landets kvinnojourer skulle stärkas. Men i praktiken innebär beslutet ingen större förändring för Motala kvinnojour.

– Vi har följt medlen som kommer från regeringen och det kommer nästan ingenting till de lokala kvinnojourerna, utan det stannar hos riksorganisationerna, säger Annelie Liljedahl (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.