Kylan är här för att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Frosten och kylan har kommit och höstvädret är här för att stanna – Den kalla luften ser ut att hålla i sig, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Kylan, som slog till för en knapp vecka sedan är här för att stanna.

– Vi har vant oss vid milda höstar och varje gång det här väderomslaget sker på hösten så blir vi tagna på sängen. När vintern sedan kommer är vi mer förberedda på kylan. Istället för att ha en dagstemperatur på runt 15-16 grader får vi nu vänja oss vid temperaturer runt 10 grader, säger Pererik Åberg.

Kan snabbt bli halt

Dis och dimma dominerar just nu vädret i Östergötland men slår vädret om och det blir klart varnar Pererik Åberg för halka på vägarna.

– Spricker det upp blir det halkigt. Då ska man vara försiktig om man ger sig ut i bilen på mornar och nätter. Halkan är mest riskabel på till exempel broar och mindre asfalterade vägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.