Visby domkyrka i solnedgång. Foto: Anders Wiklund/TT

Miljonbidrag för att bevara kyrkligt kulturarv

Publicerad

Regeringen vill ge Linköpings stift 46,3 miljoner och Visby stift 21 miljoner kronor för att bevara och skydda det kyrkliga kulturarvet.

Linköpings stift har haft flera stora projekt, till exempel renovering av Matteuskyrkan och S:t Johanneskyrkan i Norrköping. Det handlar till exempel om tak och fönster som renoveras och fasader som putsas.

– I många fall är det också fuktskador och renovering av bjälklag men också konservering av textilier och medeltida altarskåp. Det viktigaste är larm och åskledare och brandfarliga elinstallationer, säger Gunnar Nordanskog, stiftantikvarie.

En majoritet av ansökningarna handlar om projekt där byggnader behöver vårdas och underhållas.

– Behovet är ganska normalt jämfört med övriga Sverige. För tjugo år sedan fanns en ganska stor underhållsskuld på många kyrkor som i stor utsträckning har betats av, säger Gunnar Nordanskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.