Elin Holmberg som är pedagog på Svenska kyrkan i Åtvidaberg plockar frukt Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Kyrkan har flyttat till mataffären

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet så samarbetar nu Svenska kyrkan, Röda Korset och andra organisationer med lokala mataffärer för att se till så att isolerade äldre kan få mat.

I Åtvidaberg sitter ett par anställda från kyrkan på ett kontor i en mataffär på förrmiddagarna. Där tar de emot ett tiotal beställningar på mat varje dag.

– De uppskattar ju det här jättemycket, de tycker ju det är tråkigt att de inte kan komma till kyrkan längre, så de är tacksamma över att vi finns lite varstans nu, säger Elin Holmberg som är pedagog på Svenska kyrkan i Åtvidaberg.

Åtvidaberg

Barn- och äldregrupper där är stängda tills vidare på grund av coronasmittan så flera kyrkanställda har nu tid över att hjälpa till på andra sätt. Vad de gör är att de tar upp matbeställningar från gamla som inte har internet och därför inte kan e-handla. Maten körs sedan ut av butiksanställda. Butikschefen Franz Lantz är en av de som kör ut maten och han märker att det har en social funktion också:

– De har ju suttit inne i en 10–12 dagar redan så de är ju ofta angelägna att få prata lite när man kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidaberg

Mer i ämnet