Kyrkoherden berättar om varför man måste ta betalt för kyrkobesök Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Vadstenas klosterkyrka började med entréavgift – pengarna räcker ändå inte

Uppdaterad
Publicerad

Det väckte stor uppmärksamhet när Vadstena klosterkyrka började ta betalt av besökare, men trots den extra inkomstkällan så måste man nu göra besparingar.

Vadstena klosterkyrka är en av landets mest besökta kyrkor med runt 300 000 besökare varje år, men församlingen är liten och utgifterna många. Därför började kyrkan från och med 2019 ta ut en avgift på tjugo kronor för de som vill besöka kyrkan när det inte är gudstjänst. Det är bara en annan kyrka i Sverige som har entréavgift.

Dyrt att vara en attraktion

I församlingen finns knappt 5 000 medlemmar och där finns nio kyrkor som behöver tas om hand. Eftersom många turister besöker klosterkyrkan finns också starka önskemål om att den hålls öppen ofta:

– Att få ta hand om kulturarv är fantastiskt men det är svårt eftersom det kostar så mycket, säger kyrkoherden Magnus Svensson.

Han berättar att församlingen har renoveringskostnader för klosterkyrkan på mellan fem och tio miljoner kronor de närmaste åren och eftersom församlingen omsätter 11 miljoner kronor per år så kommer det att kräva kraftiga besparingar inom verksamheten.

I inslaget ovan berättar kyrkoherden om reaktionerna på avgiften och om varför församlingen har så stora utgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.