Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) ser gärna satsningar på små kärnkraftverk i Norrköping. Bråvallaverket i bakgrunden var oljeeldat när det var i drift. Foto: Carl Larsson/SVT

Efter regeringsbeskedet – Liberalerna vill se kärnkraftverk i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) är väldigt positiv till regeringens förslag till lagändring för att kunna bygga fler kärnreaktorer på fler platser. Han ser gärna mindre, modulära kärnkraftverk i Norrköpings kommun.

Svedahl menar att Norrköping lämpar sig mycket bra för etablering av SMR (Small Modular Reactor) och hoppas på en lagändring.

– Det här gör att vi får säker och billig el. Problemet idag är att elen tillverkas på fel ställen, säger Reidar Svedahl.

El till hela länet

Enligt honom är modulär kärnkraft en teknik som påminner om den som sedan länge använts i större atomubåtar och består av cirka 30 meter långa rör med 6 meters diameter. SMR i Norrköping skulle, enligt Svedahl, kunna vara i drift i slutet av 2020-talet.

– Tre sådana rör tillverkar mer el än vad som används i hela Östergötland.

Ge el i decennier

Han säger vidare att kommunen bara behöver skapa förutsättningarna – kraftverken ska byggas och drivas av andra.

– Jag tror att det finns företag som vill satsa pengar på det här. Det kommer vara lönsamt och ge el i många årtionden.

I videon hör du mer om kärnkraft i Norrköping och hur han ser på Marviken som en plats för etablering.

En småskalig modulär reaktor (SMR) är en kärnreaktor som är mindre än konventionella kärnreaktorer och har en elektrisk effekt på upp till 300 MWe eller en termisk effekt på upp till 1000 MWth, och är modulärt uppbyggd i den meningen att den kan serietillverkas i fabrik och transporteras dit den ska användas utan modifikationer. Det har funnits många små reaktorer tidigare, men de har inte varit modulära. Termen SMR avser endast storlek, kapacitet och moduluppbyggnad, inte reaktortyp eller nukleär process.

Modulära reaktorer är designade för att tillverkas i fabrik och transporteras till vald plats. Reaktormodeller sträcker sig från nedskalade versioner av existerande design till framtida fjärde generationens reaktorer. Både termiska neutronreaktorer och snabbneutronreaktorer har föreslagits, tillsammans med saltsmältarreaktorer och gaskylda reaktormodeller.

Modulära reaktorer förväntas höja inneslutningseffektiviteten och påstås höja säkerheten. Den högre säkerheten bör komma genom användningen av passiva säkerhetsfunktioner som fungerar utan mänsklig inblandning, ett koncept som redan implementerats i vissa konventionella kärnreaktortyper. SMR minskar också bemanningen jämfört med konventionella kärnreaktorer. SMR påstås klara ekonomiska och säkerhetsbarriärer som hämmar konstruktionen av konventionella reaktorer.

I slutet av 2019 kopplades det flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov, verksamt i Pevek i Rysslands Fjärran Östern, till elnätet. Anläggningen har två reaktorer à 35 MWe. Konceptet baserades på designen av nukleära isbrytare.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet