Foto: SVT

Kor innebrända i ladugårdsbrand på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal kor har dött i en våldsam ladugårdsbrand i Lokrume på norra Gotland. Larmet om branden kom strax efter klockan 20.30. Vid klockan 23.30 var branden under kontroll. Ett 100-tal djur ska ha befunnit sig i byggnaden och enligt uppgifter till P4 Gotland ska ett 50-tal dött.

– Jag vet att det är ett större antal kor som har befunnit sig i den här ladan. Cirka 30 till 50 stycken har man tagit ut i hagen som finns där. Sedan är det ett okänt antal djur som antingen har varit kvar i byggnaden eller som har blivit avlivade, säger Björn Johansson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Ladugården rasade in sent på kvällen.

– Med detta minskar riskerna för vidare spridning till övriga byggnader, säger Björn Johansson.

Räddningstjänsten planerar att trappa ned sin insats men stannar kvar med en enhet och ett antal brandmän som bevakar branden under natten.

Det finns inga uppgifter om personskador.

– Det har brunnit jättemycket. Vi har haft de flesta av de resurser vi har på Gotland på platsen, säger Christer Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten räknar med att avsluta eftersläckningen under förmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer