Magnus Roberg, bitr. smittskyddsläkare Region Östergötland. Foto: SVT/Mikko Lindskog

Ökad smittspridning i Östergötland

Publicerad

Region Östergötland ser tecken på en ökad smittspridning av covid-19 efter en tids platå. Biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg säger att de nu hoppas på att bland annat vaccineringen ger effekt på smittspridningen i länet. 

Den senaste tiden har smittspridningen och antalet inlagda patienter på Region Östergötlands sjukhus ökat enligt Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland. En anledning säger han kan vara spridningen av den brittiska virusvarianten.

– Den kommer nog ta över till stor del av den smittspridning som sker och det är kanske därför vi ser en lätt ökning, säger Magnus Roberg.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Effekter av vaccinering

Magnus Roberg berättar att man nu vaccinerat en stor del av de som bor på särskilda boenden för äldre och enligt Roberg ser man effekterna av vaccineringen på boenden i regionen.

– Där ser vi att effekter på att smittspridningen minskar på särskilda boenden för äldre och dödsfallen har avtagit också, säger Magnus Roberg.

Hör Magnus Roberg berätta mer om smittspridningen och hur han ser på tiden framöver i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet