Foto: TT

Nya råd: Alla kvinnor ska bedövas efter förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Nu är nya riktlinjer på gång för den svenska förlossningsvården. Enligt ett förslag som är ute på remiss ska alla nyförlösta kvinnor bedövas för att personalen ska kunna leta efter förlossningsskador mer effektivt. ”Det är en enkel rutin som kommer att ge stora effekter”, säger läkaren Eva Uustal.

Eva Uustal är överläkare på universitetssjukhuset i Linköping och har sedan 2011 lett ett nationellt arbete om hur förlossningsskador ska kunna förebyggas, diagnosticeras och följas upp på bästa sätt.

Sådana riktlinjer har inte funnits tidigare, men kan inom kort börja gälla för förlossningsvården i hela landet.

Förlossningsskador

”Kommer ge stora effekter”

En riktlinje som kommer att få betydelse för förlossningsvården är att alla nyförlösta kvinnor kommer att ges bedövning efter förlossningen.

– Det här är en attitydfråga, menar läkaren Eva Uustal.

– Det har varit tradition att inte bedöva. ”Jag ska bara titta lite”. Det är en attitydfråga, säger Eva Uustal.

Leta systematiskt

Innan man gör en undersökning efter en förlossning ska kvinnan bedövas för att ta bort smärtan som en undersökning kan medföra. Kvinnan ska bedövas oavsett om hon behöver sys eller inte för att kunna leta efter skador på ett mer effektivt och systematiskt sätt.

Eva Uustal menar att förlossningspersonalen har bättre förutsättningar för att göra en grundligare undersökning om kvinnan är bedövad och att rutinen kommer att minska godtycket bland personalen.

– Det är en aha-upplevelse för många, att när man börjar bedöva så ser man mycket mer än vad man gör när man har en obedövad kvinna, säger Eva Uustal. 

”Jag ska bara titta lite”

– Det har varit tradition att inte bedöva. ”Jag ska bara titta lite” , får många kvinnor höra efter förlossningen och det kan uppfattas som väldigt obehagligt utan bedövning.

Eva Uustal är tacksam till alla kvinnor som vågar berätta om sina skador.

Läs också: ”Tack till alla kvinnor som berättat”

Kvinnornas mod och öppenhet har resulterat i att förlossningsskadorna fått mer resurser. Jenny Aakula i Skänninge är en av dessa kvinnor och SVT Nyheter Öst har följt hennes kamp.

Läs också: Hennes kamp har gett miljoner till förlossningsvården

För Jenny Aakula tog det lång tid att komma tillbaka efter förlossningen. Foto: SVT

Attitydfråga att inte bedöva

– Det är en attitydfråga bland personalen där mycket handlar om att ”det är väl inte en så stor bristning så att man ska bedöva” eller ”jag har förlöst och tror inte att det är så farligt”. Men det är ju självklart att alla ska få samma undersökning, säger Eva Uustal.

Många drabbas av förlossningsskador

Bristningar och underlivsskador som inte upptäcks vid barnafödande är ett problem inom förlossningsvården och varje år drabbas tusentals kvinnor.

Eva Uustal menar att det är viktigt att inte skuldbelägga personalen. På kliniker som är väldigt stolta över sitt förebyggande arbete finns det en risk att man inte uppmuntrar personalen att leta efter bristningar, menar Eva Uustal.

– Det kan bli en repressiv kultur där man får ”onda ögat” om man har fått en bristning.

Läs också: Säkrare föda barn med nya nationella rutiner

– Genom att bedöva kommer vi att hitta fler bristningar vilket är bra. Då kan vi laga dem och kvinnan slipper bekymmer senare, säger Eva Uustal.

Här kan du se hela inslaget: Så ska fler förlossningsskador hittas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet