Narkosläkare Sandra Isaksson (t h) får en rapport om patientens tillstånd under en transport med en israelisk ambulanshelikopter under krisövningen i Rumänien. Foto: Caroline Gunnarson/SNAM

Läkare från Norrköping deltog i EU:s stora krisövning

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan genomfördes EU:s hittills största övning i krishantering i Rumänien. På plats fanns många svenskar från olika myndigheter och samhällsfunktioner.

Bland annat deltog narkosläkare Sandra Isaksson, till vardags på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Hon var en i besättningen på det flygplan från Svenska nationella ambulansflyget (SNAM) som gjorde en insats i övningen.

Hur var det?

– Jag tycker det gick bra. Det är så värdefullt att få vara med om en sådan här mer verklig övning, efter att ha torrsimmat flera gånger i en hangar på Arlanda, säger Sandra Isaksson.

Narkosläkare Sandra Isaksson (t h) från Norrköping och Kristina Ståhl, intensivvårdssköterska från Gällivare, i väntan på att få jobba under övningen i Rumänien. Foto: privat

Katastrofövning med medicinskt fokus

Scenariot man övade var att det hade inträffat en jordbävning som mätte 7,5 på richterskalan i Vrancea-området i Rumänien. 2618 döda och 4800 skadade. Sammanlagt skulle 150.000 personer vara drabbade.

Totalt deltog 28 EU-länder och sex andra. Även USA och Australien var närvarande som observatörer.

– Israel var med och bidrog med ett fullutrustat och toppmodernt fältsjukhus, säger Sandra Isaksson.

Många länder och olika språk. Vilka problem stötte ni på ur det perspektivet?

– Övningens gemensamma språk var engelska. Det var en utmaning att kommunicera med de rumänska ambulanssjukvårdare mitt team jobbade med. Men en av dem kunde så pass bra engelska att vi kunde få en intressant genomgång av deras ambulans och ge en god vård till vår patient.

En de svenska figuranterna spelade svårt brännskadad och fick vård i det fältsjukhus som Israel deltog med i EU:s krisövning i Rumänien. Foto: Privat

EU-certifierat ambulansflyg

SNAM:s uppgift var att i samarbete med flygbolaget SAS genomföra en medicinsk evakuering med flyg av skadade för vård på sjukhus i Sverige eller annat land. Operationen leddes från Arlanda.

– Vi har 10 sjuksköterskor, 11 läkare och 13 svenska figuranter med i övningen, sa Christian Kahlbom, läkare och insatsledare, när SVT pratade med honom under den pågående insatsen.

Anledningen till att just SNAM deltog var för att bli EU-certifierade och en del av den frivilligpool av resurser som finns inom EU på civilskyddsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.