Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är bilden som visar läkarstudenternas trängsel – precis innan de ska ut på praktik i coronatider. I klippet ovan berättar Johan Dabrosin Söderholm vid medicinska fakulteten på universitetet hur han ser på bilden. Foto: Privat. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Läkarstudenterna festar tätt tillsammans – mitt under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Sittande, liggande och till och med bärande på varandra firade glada läkarstudenter sin praktik för några veckor sedan. Men mindre glad blev smittskyddsläkaren i Östergötland som kräver att studenterna skärper sig i coronatider. Enligt uppgift har en av studenterna testats positivt för covid-19.

På festen som hölls den 3 oktober deltog över 60 personer.

– Jag fick veta om festen i tisdags och hade omedelbart ett möte med universitetet. Studenterna tror att de är odödliga och genom att göra så här riskerar de sin utbildning. Alla i samhället har ett ansvar när det gäller corona, även studenter. Nu måste de skärpa sig, säger smittskyddsläkaren i Östergötland, Britt Åkerlind.

Starkt oroade

De festande studenterna går sin sjätte termin på läkarprogrammet och är nu ute på praktik på i Region Östergötland, i Region Kalmar och i Region Jönköping. När ansvariga för läkarprogrammet på universitetet fick information om händelsen blev de mycket upprörda, enligt uppgifter till SVT Öst. I ett mejl till studenterna skriver de:

”Om vi får in smitta kan patienter på hela sydöstra sjukvårdsregionens vårdcentraler och medicinkliniker drabbas. Dessa patienter kommer i högre grad än ni drabbas av svår sjukdom [...] Eftersom sjukvården sätter patientsäkerheten först kan det finnas en risk att de inte vill ta emot framtida praktikanter om det blir känt att studenterna inte följer myndigheternas rekommendationer”.

Enligt uppgift till SVT ska en av studenterna ha testats positivt för covid-19.

Professor Johan Dabrosin Söderholm. Foto: Mimmi Moberg, SVT

”Förväntar oss ett professionellt förhållningssätt”

Den högst ansvarige på den medicinska fakulteten är också bekymrad över studenternas festande.

– Vi förväntar oss ett professionellt förhållningssätt till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, speciellt av studenterna på den medicinska fakulteten, säger Johan Dabrosin Söderholm, professor och dekanus vid den medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.

”Ser inte bra ut”

Efter publiceringen har SVT Nyheter Öst varit i kontakt med en av studenterna som deltog vid tillfället.

– Om man bara tittar på bilden utan att ha någon vetskap om eventet i fråga ser det inte bra ut. Men det här var ingen fest, utan en trerätters middag där vi följt de rekommendationer som vi fått av festarrangörerna. Bilden togs precis innan middagen var slut innan alla skulle gå hem, säger studenten.

På bilden ses ni både krama och ligga på varandra. Ångrar du bilden?

– I efterhand var det kanske inte en jättebra idé att ta en gruppbild ändå, även om det endast innebar att samla alla under 20 sekunder innan man tar adjö. Vi är oerhört tacksamma för att gruppbilden och middagen i sin helhet inte ledde till någon smittspridning utan att det bara var en enda som blev sjuk utan klar koppling till middagen.

Missvisande förklaring

En annan student har också hört av sig och menar att förklaringen är missvisande och att middagen föregicks av mingel i Trädgårdsföreningen där avstånden inte heller hölls.

– Jag sprider inte denna information för att vara elak eller missunnsam, jag vill bara bidra till debatten kring studenter som inte tar sitt ansvar, säger en anonym student till SVT Nyheter Öst.

I klippet ovan berättar Johan Dabrosin Söderholm vad han anser om studenternas festande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet