Foto: SVT

Läkemedelsrester i samtliga vattendrag och i havet på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Högskolan i Kristianstad har under september 2017 provtagit elva vattendrag och fyra stränder på Gotland och Fårö. Resultatet är slående, läkemedelsrester och koffein finns i nästan samtliga naturliga vatten. 

Koncentrationerna är låga och är inte skadliga för människor, men betyder samtidigt att det sannolikt inte finns några vattendrag och kuster som är helt opåverkade av avloppsvatten,  konstaterar forskaren i rapporten.

– Andelen enskilda avlopp är mycket hög. Flera av dessa enskilda avlopp har dålig reningsförmåga och bidrar därmed till lokalt försämrad vattenkvalité. Gotland har dessutom en mycket hög andel turister på sommarhalvåret då vattenbristen är som störst, säger Erland Björklund, professor i analytisk kemi vid Högskolan Kristianstad.

Resultaten från de kemiska analyserna visar att både koffein och abstinensläkemedlet karbamazepin förekommer nästan undantagslöst i samtliga vattenprover.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.