Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Läkemedelsrester risk för livet i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Vissa läkemedelsrester som hamnar i Östersjön finns i så höga halter att det utgör en risk för levande organismer. Det är resultatet av det treåriga EU-projektet Clear Waters from Pharmaceuticals (CWPharma) som nyligen avslutades.

Syftet med projektet var att minska spridningen av läkemedelsrester i Östersjön. Länsstyrelsen i Östergötland deltog ihop med andra myndigheter, forskare och avloppsreningsverk från sju länder kring innanhavet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Prover från Motala ström

I Sverige genomfördes provtagningar inom Motala ströms avrinningsområde, från Vättern till Bråviken. Här kom man fram till att omedelbara åtgärder krävs för att minska risken för negativa miljöeffekter och utvecklingen av antibiotikaresistens. I Linköping har Tekniska verken prövat att rena avloppsvatten från läkemedelssubstanser.

– Vi kan inte minska dessa utsläpp med en enda lösning. Både förbättring i avloppsvattenshantering och avfallshantering samt en mer försiktig användning av läkemedel behövs för att ta itu med detta problem, säger Noora Perkola, forskare vid Finlands miljöcentral och projektledare för projektet CWPharma, i pressmeddelandet.

Tänkta åtgärder ser du i faktarutan nedan.

Åtgärder

• En del av de aktiva läkemedelssubstanserna som är farliga för miljön kan ersättas med liknande substanser som är mindre farliga för miljön. Alla Östersjöländer bör även ha en välfungerande hantering av läkemedelsavfall.

• Ett viktigt första steg är att alla Östersjöländer uppfyller det nuvarande och kommande avloppsdirektivet. Större avloppsreningsverk bör snarast utrustas med avancerad reningsteknik för att avlägsna läkemedelsrester och andra miljöfarliga ämnen.

• Halter av läkemedel bör följas upp inom miljöövervakning och utsläppskontroll. För att förbättra bedömning av miljörisker behövs ytterligare forskning, särskilt om den sammanvägda effekten av läkemedelsrester i miljön.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

CWPharma

• Projektet pågick mellan oktober 2017 och december 2020.

• Gruppen bestod av 15 organisationer från sju länder i Baltikum: Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Polen och Sverige. Arbetet samordnades av Finlands miljöcentral (SYKE). Partners från Sverige var Länsstyrelsen Östergötland och Tekniska verken i Linköping AB. Projektet stöddes även av flera associerade organisationer.

• CWPharma finansierades till 75 procent[ÅP1] av EU:s Interreg Baltic Sea Region Program 2014–2020. Länsstyrelsen fick även medfinansiering från Havs- och vattenmyndigheten genom anslag 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö. Projektet var utpekat som ett så kallat flaggskeppsprojekt eftersom det låg i linje med EU:s strategi för Östersjömiljön

Källa Länsstyrelsen Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.