Maten på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT/Tomas Oneborg

Linköping slutar att alltid erbjuda laktosfri skolmat

Publicerad

Linköping kommun har sedan skolstarten slutat att alltid erbjuda ett laktosfritt alternativ. Anledningen bakom beslutet är matsvinn och att de flesta laktosintoleranta tål mer än vad de tror enligt kommunen.

Det var Corren som var först med att berätta att viss specialkost försvinner från Linköpings skolor.

Linköpings kommun har sett över all sin skolmat och mätt hur mycket laktos det finns i varje rätt. Om det är mindre än 2 gram laktos i maträtten så kommer någon specialkost utan laktos inte att serveras.

När det serveras rätter som innehåller mer än 2 gram laktos, som till exempel pannkakor, så kommer det fortfarande att finnas ett laktosfritt alternativ.

Tål mer än vad de tror

Enligt Åsa Kullberg, affärsområdechef på Linköpings kommun, så finns det forskning som visar att de flesta laktosintoleranta tål mer än vad de tror. Detta tillsammans med att borttagandet av laktosfri mat har fungerat bra i andra kommuner gör att Linköping känner sig trygga med sin ändring.

– Astma- och Allergiförbundet lyfter fram att barn som får eliminationskost, alltså att man plockar bort något livsmedel, upplever att de får en sämre levnadsstandard. De vill vara som sina kompisar, säger Åsa Kullberg, affärsområdechef Linköpings kommun.

Varit mycket matsvinn

Kommunen har också sett att det slängs mycket specialkost i skolorna.

– Vi har ganska högt matsvinn på den laktosfria maten. Jag tror att det beror på att eleverna vet att de kan äta vissa rätter.

Ifall det skulle visa sig att någon elev inte skulle kunna äta de rätterna som har väldigt lite laktos i sig så kommer eleven fortfarande att kunna få specialkost.

Vad är laktosintolerans?

Visa

Laktosintolerans innebär att tunntarmen har en nedsatt förmåga att bryta ner laktos till sina beståndsdelar glukos och galaktos så att dessa kan tas upp i tunntarmen. Mjölksockret hamnar istället i tjocktarmen, där det så småningom bryts ned av bakterier. Mjölksockret drar med sig vatten vilket ger diarréer. När det når tjocktarmen bildas gaser som kan bli besvärande och ibland ge upphov till smärtor eftersom tarmen spänns ut.

Laktosintolerans är ofarligt och ger inga följdsjukdomar. Besvären kan upplevas som obehagliga, men kan undvikas om man äter mindre mängd mat som innehåller laktos. Det är ovanligt att man helt behöver utesluta laktos i kosten.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet