Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län, vill se över rapporteringssystemet för det storskaliga fisket. Foto: SVT//TT/Cornelius Poppe

Landshövdingar misstänker felaktiga fångstrapporter

Uppdaterad
Publicerad

I en skrivelse till Havs- och vattenmyndigheten, HaV, vänder sig nu landshövdingarna i Östergötlands- och Stockholms län för att rädda kustfisket i Östersjön.

Länsstyrelserna har i uppdrag att värna om utvecklingen av våra miljöer i skärgården. På senare år har de sett att rovfiskar som exempelvis gädda och abborre riskerar att slås ut helt när ekosystemet förändras.

– Vi har även kunnat konstatera att strömmingen är hotad. Vi vill därför uppmana HaV att titta närmare på hur rapporteringssystemet över det storskaliga fisket verkligen fungerar, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län.

Värnar om det småskaliga fisket

Länsstyrelsen misstänker att rapporteringen inte stämmer överens med verkligheten, och menar att de fiskekvoter som har delats ut borde kanske ha bedömts annorlunda.

– De som fiskar i mindre skala idag ser att vissa arter håller på att försvinna – och andra arter istället ökar, vilket gör att deras fiske påverkas negativt, säger han.

– I grund och botten så tror jag att HaV förstår de här problemen, men förhoppningen är att vi ska kunna få ett ännu bättre rapporterings- och kvotsystem, avslutar Carl Fredrik Graf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer