Långdraget VRE-utbrott på US i Linköping

Publicerad

På Universitetssjukhuset i Linköping fortsätter det långdragna utbrottet av den multiresistenta bakterien VRE. Enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind är det över tio fall som konstaterats den senaste månaden.

VRE är en tarmbakterie som är svårbehandlad eftersom den är resistent mot antibiotika. Bakterien drabbar oftast äldre och sköra personer och är svår att städa bort då den lätt kan få fäste på ytor.

Utbrottet har lett till färre vårdplatser på Universitetssjukhuset i Linköping.

Hör smittskyddsläkare Britt Åkerlind berätta om utbrottet i klippet ovan.

Fakta: VRE – vancomycinresistenta enterokocker

  • Anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.
  • VRE sprids oftast genom händer som förorenats vid exempelvis toalettbesök. Risken att du sprider smitta är större om du har diarré. Att ha urinkateter, stomi eller vätskande sår kan innebära en ökad risk för att sprida smitta om VRE finns i urin, avföring eller sår.
  • Vid de tillfällen som VRE orsakar infektioner kan de ge upphov till urinvägsinfektioner, infektioner efter operationer i magen och i sällsynta fall blodförgiftning och infekterade hjärtklaffar.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet