Foto: TT

Längre insatstid för räddningshelikoptrarna

Uppdaterad
Publicerad

Om Sjöfartsverket inte kommer överens med sin helikopterpersonal om ett nytt arbetstidsavtal innan den 31 januari så kommer tiden för när besättningen ska vara startklar att förlängas till 45 minuter på natten.

Mellan klockan 06.30 och 22.30 kommer insatstiden vara oförändrad – det vill säga 15 minuter.

– Försämringen av helikopterbesättningarnas inställelsetid nattetid är beklaglig och oönskad. Vi arbetar hårt för att undvika detta scenario men förhandlingarna har hittills inte gett konkret resultat, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket, i ett uttalande.

Insatstiden är den tid som det ska ta för besättningen att efter ett larm vara ombytt och klar, helikoptern utdragen ur hangaren och färdig att lyfta.

”Bryter mot gällande regelverk”

Det arbetstidsavtal man haft för besättningarna fungerar inte och kostnaderna har skenat, menar Sjöfartsverket.

– Systemet med så kallade fridygn och övertidstimmar har inneburit att Sjöfartsverket som arbetsgivare bryter mot gällande regelverk. Systemet har drivit upp orimligt höga personalkostnader utan att ge ökad samhällsnytta, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket.

Därför sade arbetsgivaren upp avtalet i maj 2017 och sedan dess har parterna förhandlat. Det som händer nu är att helikopterpersonalens arbetstid från och med den 1 februari kommer att regleras enligt det kollektivavtal som gäller för statens affärsdrivande verk.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar

Utgår från fyra baser i dagsläget: Säve, Ronneby, Norrtälje och Umeå. Visby är vanligtvis en ordinarie bas, men har sedan början av december ingen helikopter stationerad pga avtalsstriden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.