Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland, har varit med och styrt pandemivården från början. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl // TT/ Adam Ihse

Längre svarstider på covidprover i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Två analysmaskiner vid Region Östergötland har drabbats av driftsstörningar under helgen och ska lagas i börja av nästa vecka. Därför kommer en del få senare svar på sina covidtester.

– Normalt har vi legat på en svarstid på 1-3 dygn, men nu kommer några att få vänta 4-6 dagar, säger sjukvårdsdirektör Jessica Frisk till SVT Nyheter Öst.

Antalet provtagningar för covid-19 har ökat snabbt de senaste veckorna, och det är prover tagna från i torsdags och fram till mitten på nästa vecka som kommer att drabbas av förseningar.

Hur stor del av proverna handlar det om?

– Det är svårt att precisera. Det beror också på inflödet, säger Jessica Frisk.

Svarstiderna förväntas återgå till det normala i mitten av vecka 15.

Hög press på IVA

Jessica Frisk kommenterade även läget på Östergötland sjukhus.

– Intensivvården är fortsatt pressad. Vi har inte behövt skicka iväg några patienter men kan heller inte hjälpa andra län. Vi har tyvärr fått minska ner på de planerade operationerna ytterligare nästa veckan för att få mer resurser till IVA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer