Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så påverkar Astra Zeneca-beslutet vaccineringen i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Vaccination med Astra Zeneca pausas även nästa vecka i Region Östergötland. Vaccinationerna med de två andra vaccinerna fortsätter, men tiden mellan första och andra dosen förlängs, skriver regionen i ett pressmeddelande.

De personer som berörs och vars tider som behöver bokas om kommer att bli kontaktade av regionen.

– Vi kommer att höra av oss till alla som berörs. Därför uppmanar vi den som har tid för vaccination bokad att vänta på besked och inte själv ta kontakt med vårdcentralen eller 1177. Den som inte hör något från oss ska gå på sin bokade tid, säger Rickard Lundin.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Folkhälsomyndighetens beslutade idag att vaccinationen den närmsta tiden ska inriktas på de grupper som löper störst risk för allvarlig sjukdom och död. Som en konsekvens förlängs intervallet mellan första och andra dosen till 6 veckor, när det gäller Pfizer och Modernas vaccin. Detta för att fler snabbt ska kunna få en första vaccindos. Beskedet från FHM innebär att Region Östergötland måste planera om delar av vaccinationen.

– Vi prioriterar vaccination av dem som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom eller död i covid-19. Tyvärr innebär det att andra grupper får vänta längre, säger Rickard Lundin, särskild sjukvårdsledning i Region Östergötland.

Vaccination pausas

Vaccination av sjukvård- och omsorgspersonal pausas. Även personal och brukare inom LSS, med undantag för personer som tillhör prioriterade åldersgrupper.

Vaccinationen fortsätter för personer i fas 1 och 2 som är 77 år eller äldre och för vissa riskgrupper. Det handlar om personer som genomgått benmärgs- eller organtransplantation eller som genomgår dialys.

Under nästa vecka kommer den digitala bokningen att öppna igen, skriver regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet