Foto: SVT

Långt kvar till jämställdhet på Gotland

Publicerad

Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att nå jämställdhet mellan könen, det konstaterar experterna på länsstyrelsen på Gotland och Region Gotland som idag, på internationella kvinnodagen, anordnade en jämställdhetsfrukost.

Deltagarna fick höra om goda exempel och om hur olika verksamheter jobbar med jämställdheten. Mycket arbete kvarstår.

– Det ser ut ungefär som det gjort under många år, tyvärr, säger Kajsa Skoggren, jämställdhetsstrateg hos länsstyrelsen på Gotland. Hon fortsätter:

– När vi plockar fram statistik vartannat år så tänker vi att ”Ja nu lade vi tid och pengar på att ta fram ny statistik men den var ju likadan som den förra”. Förra gången vi gjorde det så var det till och med så att löneskillnaderna hade ökat.

Arbetar för lönerna

Katrin Rindlaug, Kajsas motsvarighet på Region Gotland, håller med.

– Vi har en del kvar att göra. Just nu jobbar vi särskilt för jämställda löner med ett tillskott på ett antal miljoner för att just jämka så att lönerna blir mer likvärdiga, säger hon.

Metoo

Men en händelse som gett en extra skjuts i jämställdhetsarbetet är metoo-rörelsen.

– Jag tycker att den har påverkat och öppnat för ett bättre samtalsklimat, säger Katrin Rindlaug.

– Män gör på ett sätt och kvinnor på ett annat och ibland är det där ganska förbjudet att prata om; män och kvinnor som grupp. Men jag tycker att metoo hjälper till med det. Den belyser att det finns vissa strukturer som inte är enskilda individers fel men som har effekt på oss allihop, säger Kajsa Skoggren.

Muséet dokumenterar

Just metoo och dess påverkan ska nu dokumenteras av Gotlands museum, som ett led i deras arbete med att bevara viktiga händelser i samhället.

– Vår förhoppning är att samla material för framtiden. Att kartlägga hur metoo-rörelsen har sett ur här på Gotland så att en person om 50 år som är intresserad av metoo kan gå till vårt arkiv och hitta de gotländska berättelserna, säger Nina Lund, kommunikatör på Gotlands museum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer