Långtidsarbetslösheten minskar i Östergötland Foto: Jessica Gow / TT

Långtidsarbetslösheten minskar i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Långtidsarbetslösheten i Östergötland minskar och på Gotland fortsätter arbetsmarknaden att vara stark.

Den totala arbetslösheten i Östergötland har sjunkit med drygt 1000 personer under det senaste året. Under de senaste sex åren har även ungdomsarbetslösheten minskat. Nu sjunker även långtidsarbetslösheten för första gången på flera år.

– Det är glädjande att se att långtidsarbetslösheten för första gången på länge faller i Östergötland. Vid utgången av september hade drygt 8 700 personer varit arbetslösa i över 1 år. Förra året var de omkring 150 fler, säger Håkan Lindell, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Men arbetslösheten är ändå högre i Östergötland i en jämförelse med riksgenomsnittet.

– I riket är arbetslösheten för närvarande 6,9 procent medan länets arbetslöshet ligger på 7,9 procent, säger Håkan Lindell.

Stark arbetsmarknad på Gotland

På Gotland är arbetslösheten lägst i hela landet och antalet lediga jobb ökar samtidigt som långtidsarbetslösheten minskar.

– Vi lägger mycket kraft på att stötta och rusta dem som har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden – här behövs samverkan mellan arbetsförmedlingen, regionen och näringslivet, säger Jim Enström, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.