Sonja har fått korn på tre svarthuvade sniglar – en sitter på lövet precis framför nosen. Foto: Ulf Persson/SVT

Länsstyrelsen fortsätter kampen mot invasiva snigeln

Publicerad

Länsstyrelsen fortsätter att bekämpa den svarthuvade snigeln. I veckan finns två specialtränade hundar på plats i Norrköping för att bekämpa den invasiva arten.

Under förra hösten inkom flera rapporter om arten i länet. Totalt finns den nu rapporterad på fem olika platser i Norrköpings kommun.

– Vi kommer att fokusera på att bekämpa den svarthuvade snigeln i Krokek, där vi genomförde kartläggningen förra hösten. Utöver det ska vi genomföra tillsynsbesök hos ett axplock av verksamhetsutövare för att se om vi kan hitta spridningskällan, säger Åsa Leuhusen, samordnare för Länsstyrelsen Östergötlands arbete med invasiva främmande arter i ett pressmeddelande.

Påverkar negativt

Arten hör ursprungligen inte hemma i Sverige och man bedömer att snigeln sprider sig snabbt och att den kan påverka den biologiska mångfalden på ett negativt sätt.

– Sedan upptäckten hösten 2020 har vi lärt oss mer om den svarthuvade snigelns biologi. Det är endast äggen som överlever vintern och den lägger troligen bara ägg en gång per säsong. Genom att bekämpa arten innan den hinner lägga ägg bör vi kunna minska antalet rejält till nästa säsong, säger Åsa Leuhusen.

SVT Nyheter Öst var med förra hösten när länsstyrelsen jagade snigeln i Krokek. Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
- Man kan ju inte asfaltera allt bara för att det kommer en ny art, säger Jan Ankarsten i Krokek. Foto: Ulf Persson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet