Carl Fredrik Graf, landhövding i Östergötland. Foto: Erika Landt

Erfarenheter från pandemin kan hjälpa återuppbyggnaden av civilförsvaret

Publicerad

Under en digital konferens på torsdagen presenterade Länsstyrelsen Östergötland arbetet kring det totala och civila försvaret. Enligt landshövdingen Carl Fredrik Graf har hanteringen av coronapandemin varit till hjälp för beredskapsplaneringen.

På torsdagen var det dags för den årliga totalförsvarskonferensen, där Länsstyrelsen Östergötland och Helikopterflottiljen presenterar deras arbete med totalförsvaret. I år blev dock konferensen annorlunda, då utöver det vanliga ämnet togs det även upp hur erfarenheterna från coronapandemin kan hjälpa under beredskapsplaneringen för det totala och civila försvaret.

– Det kommer ta flera år innan vi får upp rätt förmåga, men samtidigt kan man säga en del av förmågorna har genom den här pandemin gått betydligt snabbare att öva upp, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Hör Carl Fredrik Graf berätta mer om deras arbete i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet