Länsstyrelsen på Gotland vill att allmänheten hjälper till att hitta resistenta almar. Foto: SVT

Länsstyrelsen söker efter resistenta almar

Uppdaterad
Publicerad

På Gotland har man nu börjat titta på spanska resistenta almträd som har planterats i Natura 2000-områden och i spanska parker. Anledningen är flera års arbete att försöka bekämpa almsjukan som spridits sig till ön.

Länsstyrelsen på Gotland tror dock att det borde finnas resistenta almar redan nu på Gotland. Därför vill nu länsstyrelsen att privatpersoner rapporterar om de tror sig se resistenta och friska almar.

– Ett sätt att på lång sikt rädda almen och dess följearter är att försöka hitta individer som är motståndskraftiga mot almsjukan även i Sverige och på Gotland. Genom att odla upp och sätta ut dessa träd i viktiga miljöer kan skadeverkningarna av almsjukan dämpas, säger Annika Forsslund, ekolog på länsstyrelsens naturvårdsenhet, i ett pressmeddelande.

Via Artdatabankens verktyg Trädportalen kan privatpersoner rapportera in om de ser friska almar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.