Ny satsning på våtmarker i Östergötland Foto: Robin Haldert/ TT

Länsstyrelsen storsatsar på våtmarker

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar länsstyrelsen i Östergötland på våtmarker. Totalt ska drygt 6,6 miljoner kronor fördelas inom länet på projekt som ska skapa nya, eller förbättra befintliga våtmarker.

Projektet, som är en 3-årig satsning, handlar om att rena vatten, gynna biologisk mångfald och att balansera vattenflödena för att minska risken för översvämningar. Motala kommun får stöd för fyra projekt.

– Vi kommer i tre projekt restaurera befintliga våtmarker, i det fjärde kommer vi göra en ny, säger Fia Sundin, kommunekolog, Motala kommun.

Totalt bidrar länsstyrelsen med 1,3 miljoner kronor till Motala kommun. Ytterligare exempel är Ullabergs och Mossens våtmarker vid Tinnerö eklandskap i Linköping som tillsammans med Kvarntorp, Torshagsån i Norrköping delar på drygt två miljoner kronor.

– Det är brist på våtmarker och de har minskat mycket och det är väldigt viktigt att återskapa dem. Det är viktigt med våtmarker för fåglar, vattenväxter och groddjur, säger Fia Sundin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.