Länsstyrelsen upphäver dispens från strandskyddet i Valdemarsvik

Publicerad

Länsstyrelsen Östergötland upphäver delar av ett beviljande om dispens från stranskyddet i Valdemarsviks kommun. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Det nya beslutet påverkar den planerade byggnationen av lägenheter, stugor och en strandpromenad i anslutning till Gryts Varv och Marina vid Hummelviksfjärden.

– Länsstyrelsen har prövat åtgärderna mot de dispensgrunder som finns i miljöbalken och har kommit fram till att det saknas skäl för dispens. Kommunen har inte tagit tillräcklig hänsyn till friluftslivets intressen i området. Det har inte heller tagits fram några alternativa utformningar, vilket är en förutsättning för att strandskyddsdispens ska kunna övervägas i sådana här situationer, säger Adam Bergner, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i pressmeddelandet.

Beslutet innebär att inte alla av de runt 80 planerade lägenheterna får byggas.

Beslutet kan överklagas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet